Jeśli rozważasz ogrzewanie podłogowe wodą, upewnij się, że wiesz, jak to działa, ile kosztuje i co wiąże się z procesem instalacji.
System ogrzewania podłogowego z wodą może być świetnym sposobem na ogrzanie podłogi w zimowy dzień i może siedzieć pod większością rodzajów podłóg. Ale w porównaniu z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym instalacje wodne są bardziej skomplikowane w montażu i znacznie droższe w zakupie.

Kiedy zapytaliśmy właścicieli ogrzewania podłogowego o typ, który mają w domu, 35% stwierdziło, że ma system wodny w porównaniu z 65% w przypadku instalacji elektrycznej *. Ogrzewanie wody ma jednak zalety, takie jak generalnie bardziej wydajne i tańsze w eksploatacji.

Aby pomóc Ci w podjęciu decyzji, który typ wybrać, lub w ogóle, czy w ogóle uzyskać ogrzewanie podłogowe, rozmawialiśmy z setkami Którego? członkowie, którzy go posiadają, aby dowiedzieć się o swoich doświadczeniach.

Rozmawialiśmy również z ekspertami branżowymi z The Underfloor Heating Store, Warmup Plc i Polypipe, aby uzyskać informacje poufne. Zajrzyj na naszą stronę zalet i wad ogrzewania podłogowego pod kątem zalet i wad obu systemów, ale czytaj dalej odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczące ogrzewania podłogowego wodą.

• Jak działa wodny system ogrzewania podłogowego?
  • Jaka musi być temperatura ogrzewania podłogowego wodnego?
  • Gdzie można zainstalować wodne ogrzewanie podłogowe?
  • Co dzieje się podczas instalacji ogrzewania podłogowego pod wodą?
  • Ile kosztuje zainstalowanie i uruchomienie ogrzewania podłogowego wodnego?
  • Jak działa wodny system ogrzewania podłogowego?Dzięki systemowi ogrzewania podłogowego na bazie wody seria rur podłączonych do kotła zapewnia cyrkulację ciepłej wody w całej podłodze, aby ogrzać przestrzeń.

Alternatywnie można podłączyć rury wodociągowe podpodłogowe do solarnego systemu ogrzewania wody, źródła powietrza lub gruntowej pompy ciepła.

Rury zostaną podłączone do źródła ciepła za pomocą kolektora – patrz rysunek poniżej, aby zobaczyć, jak one wyglądają.

Im większy system, tym więcej będzie rur i tym bardziej skomplikowany będzie kolektor. System zostanie również wyposażony w termostat (lub termostaty, jeśli masz więcej niż jedną strefę), aby można było regulować temperaturę.

Wszelkie prace hydrauliczne będą musiały być wykonane przez profesjonalistę.

Jaka musi być temperatura ogrzewania podłogowego wodnego?

Wodne ogrzewanie podłogowe zazwyczaj działa przy niższej temperaturze wody niż grzejniki. Zwykle wynosi 27-31 ° C, ale dokładna temperatura zostanie określona przez podłogę użytą do jej pokrycia. Im mocniej ciepło przedostaje się przez podłogę, tym cieplejsza woda pod nim będzie musiała.

Jeśli system jest zainstalowany w jastrychu (który jest używany do utrzymania systemu na miejscu i wyrównania powierzchni), temperatura wody może wymagać wyższej temperatury. Ale to znowu zależy od rodzaju podłogi i ilości jastrychu.

Większość wodnych systemów ogrzewania podłogowego zostanie zainstalowanych z zaworem mieszającym, który może obniżyć temperaturę wody do żądanego ustawienia. Oznacza to również, że możesz utrzymać pracę kotła w temperaturze, jakiej chcesz dla reszty domu.

Odwiedź naszą stronę na temat kosztów ogrzewania podłogowego i instalacji, aby dowiedzieć się więcej o tym, jakie inne czynniki mogą wpływać na temperaturę, w której pracuje Twój system, oraz jakie są najlepsze rodzaje wykładzin podłogowych.

Gdzie można zainstalować wodne ogrzewanie podłogowe?

Możesz zainstalować system wodny w dowolnym miejscu. Kiedy poprosiliśmy właścicieli wody o ogrzewanie podłogowe, gdzie zainstalowano je w domu *:

75% miało go w swojej kuchni
67% miało go w swoim salonie
56% miało go na korytarzu
42% miało ją w swojej łazience.

Najwyższy odsetek osób (25%) zainstalował go w dwóch pokojach, natomiast w przypadku elektrycznego ogrzewania podłogowego większość ludzi (66%) zainstalowała go w jednym pomieszczeniu. Jest tak prawdopodobnie dlatego, że systemy wodne mogą być bardziej wydajne w eksploatacji i mogą to robić w niższych temperaturach, dzięki czemu lepiej nadają się do większych pomieszczeń i są używane w wielu miejscach.

Dla osób z układem elektrycznym większość z nich była wyposażona w łazienkę (zwykle mniejszy pokój), a następnie w kuchnię.

Co dzieje się podczas instalacji ogrzewania podłogowego pod wodą?

W przeciwieństwie do używania gotowych do rolowania elektrycznych podkładek podłogowych – które pewnie majsterkowicze mogliby sobie położyć – najlepiej byłoby, gdyby system podpodłogowy został zainstalowany przez profesjonalistę. Dzieje się tak, ponieważ jest to proces bardziej złożony, z połączeniami hydraulicznymi i testami, które należy przeprowadzić.

86% właścicieli ogrzewania podłogowego, o które pytaliśmy, zainstalowało go w firmie, dostawcy lub budowniczym. Tylko cztery osoby zainstalowały go samodzielnie.

Podłoga musi być odpowiednio przygotowana i izolowana, aby system działał wydajnie. Musi być wystarczająco dużo miejsca, aby pomieścić to i orurowanie, abyś mógł podnieść poziom podłogi.

Z tego powodu łatwiej jest zainstalować ogrzewanie podłogowe wody w nowym budynku, ponieważ te regulacje mogą być brane pod uwagę od samego początku.

Istnieje jednak wiele niskoprofilowych systemów podłogowych, które można zainstalować w istniejącym pomieszczeniu bez znacznego podniesienia podłogi lub w ogóle, lub zakłócania okuć.

86%ludzi użyło eksperta, aby dopasować swoje ogrzewanie podłogowe do wody

Dowiedz się więcej o tym i innych aspektach, które musisz zrobić przed uzyskaniem ogrzewania podłogowego, odwiedzając nasze koszty ogrzewania podłogowego i instalacji oraz zalety i wady stron.

Możesz znaleźć polecanych przez ciebie inżynierów ogrzewania lub specjalistów w dziedzinie ogrzewania podłogowego w Twojej okolicy? Zaufani handlowcy. Będą w stanie doradzić Ci, jaki rodzaj ogrzewania podłogowego będzie odpowiedni dla Twojego rozmiaru i kształtu pomieszczenia, a także jak wpłynie to na twoją podłogę.

Będą również musieli przetestować kocioł, aby sprawdzić, czy może on obsługiwać system. Wodne ogrzewanie podłogowe może współpracować ze wszystkimi typami kotłów, ale starszy system może oznaczać konieczność uruchamiania systemu wodnego w wyższych temperaturach.

Ile kosztuje zainstalowanie i uruchomienie ogrzewania podłogowego wodne?
Ogrzewanie podłogowe wodą jest zazwyczaj bardziej energooszczędne niż grzejniki, a zatem jest tańsze w eksploatacji. Dzieje się tak, ponieważ ciepło emitowane z systemu podpodłogowego jest bardziej równomiernie rozprowadzane niż ciepło z jednego grzejnika, więc system może używać wody o niższej temperaturze.

Ale nie zawsze jest to dane, a także ile możesz zaoszczędzić na rachunkach za energię w czasie. Będzie to również zależeć od wielu innych czynników, w tym:

• jak energooszczędny jest twój dom
  • rozmiar systemu i pokoju
  • jak używasz ogrzewania.

System podpodłogowy jest droższy w montażu niż elektryczny, częściowo dlatego, że instalacja jest bardziej skomplikowana. Na cenę może również wpływać wiele innych czynników, takich jak to, czy pomieszczenie, które chcesz mieć na podłodze, jest źle zaizolowane lub oddalone od systemu grzewczego.

Możemy podać szczegółowe informacje o tym, jak różne czynniki mogą wpłynąć na cenę, w oparciu o rozmowę z dziesiątkami instalatorów w Polsce. Zapytaliśmy również właścicieli ogrzewania podłogowego, czy uważają, że zaoszczędzili im pieniądze na rachunkach za energię. Zobacz nasz przewodnik po kosztach ogrzewania podłogowego i instalacji, aby dowiedzieć się więcej.