Czy elektryczne ogrzewanie podłogowe jest odpowiednie dla Twojego domu? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to działa, jak jest zainstalowane i ile kosztuje kupno i uruchomienie.

Ogrzewanie podłogowe może pomóc w utrzymaniu ciepłych podłóg i pomieszczeń oraz oferuje oszczędzającą miejsce alternatywę dla grzejników. Ale czy elektryczne ogrzewanie podłogowe jest dla Ciebie odpowiednie? Nasz przewodnik pomoże Ci podjąć decyzję.

Istnieją dwa główne rodzaje ogrzewania podłogowego: elektryczne, które jest również znane jako system suchy, oraz wodne ogrzewanie podłogowe, zwane również systemem mokrym.

Kiedy zapytaliśmy właścicieli ogrzewania podłogowego o typ, który mają w domu, większość (65%) stwierdziła, że ​​ma elektryczne ogrzewanie podłogowe, a 35% ma wodę *.

Rozmawialiśmy z ekspertami z branży, w tym ze sklepem grzewczym Elektra, a także z właścicielami ogrzewania podłogowego, aby przybliżyć Ci, czy ten rodzaj ogrzewania jest odpowiedni dla Ciebie i jak uzyskać najlepsze efekty.

Na tej stronie przyjrzymy się działaniu systemu elektrycznego, jego instalacji i kosztom. Możesz przejść bezpośrednio do pytania, na które chcesz odpowiedzieć, klikając poniższe linki.

Jeśli chcesz wiedzieć, co właściciele uważają za zalety i wady ogrzewania podłogowego, odwiedź naszą stronę i zobacz za i przeciw.

Jak działa elektryczny system ogrzewania podłogowego?
W systemie elektrycznym pod podłogą zainstalowano szereg przewodów elektrycznych lub mat grzejnych.

Systemy elektryczne różnią się pod względem mocy, od około 100 W do 200 W na metr kwadratowy. Ale wybrany system i moc zależą od:

• rozmiar i kształt pokoju
  • jak dobrze izolowany jest pokój
  • jaka jest podłoga poniżej
  • rodzaj podłogi, którą będziesz mieć na górze.Elektryczne ogrzewanie podłogowe jest zwykle umieszczane na wierzchu warstwy izolacji podłogowej – aby zapewnić, że ciepło przemieszcza się w górę, a nie w dół. Najpierw układa się ją na warstwie jastrychu (wykonanej z piasku i cementu) lub podwieszanego drewna (deski podłogowe na legarach), aby zapewnić całkowitą płaskość powierzchni.

Przewody grzejne są następnie podłączone do zasilania sieciowego. Będzie również zawierać czujnik pomagający regulować temperaturę. Następnie można użyć termostatu do sterowania temperaturą i wstępnie ustawić system na włączenie lub wyłączenie.

Możesz kupić maty i przewody do ogrzewania podłogowego w sklepie: https://elektrasklep.pl/sklep/

Jeśli chcesz zasięgnąć porady na temat tego, który system jest dla Ciebie najlepszy, użyj What? Zaufani handlowcy znajdą w pobliżu renomowanego instalatora ogrzewania podłogowego.

Jaka musi być temperatura elektrycznego ogrzewania podłogowego?
Układy elektryczne będą pracowały średnio w temperaturze około 25-31 ° C. Ale zależy to częściowo od rodzaju podłogi, którą chcesz mieć nad nią i od tego, jak wygląda podłoga pod nią. Nie są to jedyne czynniki, które mogą na to wpłynąć – odwiedź naszą stronę na temat kosztów ogrzewania podłogowego i instalacji, aby dowiedzieć się więcej.

Gdzie można go zainstalować?
Możesz go zainstalować w dowolnym miejscu, w którym można uzyskać zasilanie. Ponieważ jednak elektryczne systemy podpodłogowe mogą być bardziej kosztowne w eksploatacji i mniej wydajne niż systemy wodne, na ogół lepiej nadają się do mniejszych pomieszczeń, takich jak łazienki.

66% osób ma elektryczne ogrzewanie podłogowe tylko w jednym pokoju.

Większość (66%) osób, z którymi rozmawialiśmy za pomocą elektrycznego ogrzewania podłogowego, zainstalowała je w jednym pokoju, najczęściej w łazience (63%), a następnie w kuchni (32%).

Jak zainstalować elektryczne maty lub przewody ogrzewania podłogowego?
Maty składają się z szeregu drutów, które są przymocowane do maty w równych odstępach. Można je układać na gładkiej i równej podłodze, a izolację umieścić na górze.

Luźne systemy przewodowe nie wchodzą w rolkę, więc można je układać, jak tylko chcesz. To sprawia, że ​​są bardziej elastyczne, jeśli masz niewygodny pokój. Jednak będziesz chciał upewnić się, że przewody są równomiernie rozmieszczone, lub ciepło nie będzie równomiernie rozłożone na podłodze.

Ponieważ układy elektryczne są generalnie dość cienkie i proste w montażu, mogą być łatwiejsze i mniej kłopotliwe w instalacji w istniejącym pomieszczeniu niż mokry system grzewczy, który wymaga trochę miejsca na rurociągi i może obejmować podniesienie podłogi.

Większość ludzi decyduje się zatrudnić profesjonalną firmę lub handlowca do zainstalowania ogrzewania podłogowego. Specjaliści są najlepiej przygotowani do zalecania instalacji i przygotowania podłogi.

Jeśli jesteś pewnym siebie majsterkowiczem, możesz samodzielnie zainstalować arkusze grzewcze lub kable – ale będziesz potrzebować wykwalifikowanego elektryka, aby podłączyć system do sieci elektrycznej.

79% ludzi użyło eksperta do zainstalowania elektrycznego ogrzewania podłogowego

79% osób, które poprosiliśmy o elektryczne ogrzewanie podłogowe, zmusiło firmę, budowniczego lub dostawcę do zainstalowania go. Jest to mniejszy odsetek niż w przypadku ogrzewania podłogowego z wodą – 86% używało firmy, producenta lub dostawcy. Tylko 12% sami go dopasowali (osiem osób).

Możesz użyć Którego? Zaufani handlowcy, aby znaleźć instalatora ogrzewania podłogowego w Twojej okolicy. Rygorystycznie sprawdzamy tła wszystkich polecanych przez nas handlowców i firm, więc nie musisz.

Ile kosztuje zainstalowanie i uruchomienie elektrycznego ogrzewania podłogowego?
Koszty zwijanych mat ogrzewania podłogowego zaczynają się od około 1000zł za zestaw o powierzchni 10 metrów kwadratowych (150 V). Trzeba również wziąć pod uwagę koszt płyty izolacyjnej, masy samopoziomującej (takiej jak piasek i jastrych cementowy), jeśli podłoga wymaga wyrównywania i kontroli ogrzewania.
Oczywiście, jeśli sam go zainstalujesz, to nic nie kosztuje. Ale będziesz musiał zapłacić za wezwanie elektryka i koszty pracy.

Zbadaliśmy koszt instalacji elektrycznego ogrzewania podłogowego i poprosiliśmy instalatorów w całej Wielkiej Brytanii, aby powiedzieli nam, co może wpłynąć na cenę. Możesz dowiedzieć się więcej, przechodząc do kosztów ogrzewania podłogowego i instalacji.

Podczas gdy elektryczne ogrzewanie podłogowe jest tańsze w montażu niż system mokry (a możesz nawet zrobić to samodzielnie), jest droższe w eksploatacji. Z tego powodu wielu instalatorów, z którymi rozmawialiśmy, nie zaleca systemu elektrycznego dla dużych obszarów.

Aby dowiedzieć się, co właściciele ogrzewania podłogowego myślą o kosztach eksploatacji, czy zaoszczędzili pieniądze na rachunkach za ogrzewanie, plus korzyści i wady związane z zainstalowaniem ogrzewania podłogowego, przejdź na stronę zalet i wad.

Jeden komentarz

1. Pingback: Ogrzewanie podłogowe wodne – Fundacje